یك عضو انجمن صنفی روزنامهنگاران گفت: گروههای مختلف روزنامهنگاران میتوانند تقاضای تشكیل انجمن صنفی جدید را به وزارت كار بدهند زیرا در حال حاضر ما دیگر انجمن صنفی روزنامهنگاران نداریم.
تقی دژاكام در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی فارس گفت: انجمن صنفی روزنامهنگاران در حقیقت تلاشی از سوی نیرویهای دلسوز مطبوعات از طیفهای مختلف بود كه دلسوزی به نظام و انقلاب داشتند و شاید تا حدودی میخواستند جلوی سندیكای نویسندگان و كانون نویسندگانی را كه از رژیم شاهنشاهی باقیمانده بود بگیرند و تشكل جدیدی بر مبنای اعتقاد به انقلاب تشكیل دهند.
وی اظهار داشت: این ایده خیلی زود جای خودش را پیدا كرد و با اتحاد گروههای مختلف معتقد به نظام هیئت مؤسس انجمن صنفی روزنامهنگاران تشكیل و اساسنامه آن نوشته شد.
دژاكام اضافه كرد:از همان ابتدا تشكیل انجمن صنفی روزنامهنگاران همه نیروهای مسلمان از طیفهای مختلف با هم همكاری كردند و ظاهراً از همان آغاز كار فقط روزنامه جمهوری اسلامی بود كه خیلی تمایلی به این ماجرا نداشت و به غیر از روزنامه جمهوری اسلامی همه طیفهای مختلف به تشكیل انجمن صنفی روزنامهنگاران تمایل داشتند.
* بعضی از اعضا روند شكلگیری انجمن را غیرقانونی میدانستند
این روزنامهنگار با اشاره به اینكه از اولین روزهای پیش از تأسیس انجمن به عنوان یك عضو مطبوعاتی و خبرنگاری ساده تا كنون در آن حضور داشته است ادامه داد: زمانی كه اولین انتخابات انجمن صنفی روزنامهنگاران برگزار شد آقای فیاضی به این انتخابات و مدل رأیگیری آن اعتراض داشت و معقتد بود كه این انتخابات عدول از اساسنامه انجمن بوده است و تعداد اعضا برای رأیگیری در آن به حدنصاب نرسیده است، اتفاقاً روزنامه جمهوری اسلامی یك روز بعد از انتخابات مقالهای را چاپ كرده و در آن ضمن انتقادات شدیدی در مورد اشكالات كاری و شكلی این انتخابات روند شكلگیری آن را غیرقانونی خوانده بود.
*انجمن صنفی پاتوقی سیاسی
وی خاطرنشان كرد: در این مورد باید یك گروه تحقیقی از روزنامهنگاران مختلف تشكیل شده و موارد را بررسی كنند كه آیا در آن انتخابات عدولی از اساسنامه صورت گرفته است یا نه، اما اگر از این موضوع فاكتور بگیریم و به بررسی شرایط فعلی انجمن بپردازیم متوجه میشویم كه متأسفانه دوستان انجمن صنفی را تبدیل به انجمن سیاسی كردند. همانطور كه طی سالهای اخیر انجمن صنفی تبدیل به پاتوقی سیاسی شده بود.
وی با تأكید براینكه انجمن صنفی سیاسی بوده و نه صنفی، گفت:ببینید میزان كار صنفی كه انجمن صنفی كرده چقدر است و میزان كار سیاسی كه كرده چقدر بوده، دلایل این موضوع مختلف است.
دژاكام با اشاره به اینكه انجمن اشكال حقوقی را كه وزارت كار به آن وارد كرده نیز سیاسی دانسته است، اضافه كرد: هماكنون نیز وزارت كار درباره اشكال حقوقی انجمن در برگزاری نوبت سوم انتخابات ایراد گرفته است زیرا برگزاری این انتخابات قانوناً اشكال داشته است یعنی آنها مؤظف بودند كه با ذكر دور سوم در اساسنامه در مهلت مقرر آن را اصلاح كنند اما این كار را نكردند و اعضای انجمن از طیفهای مختلف به موضوع عدول انجمن از اساسنامه انتقاد داشتند و این حرفها را زده بودند اما اعضای هیئت مدیره انجمن صنفی روزنامه نگاران توجهای به این موضوع نكردند و الآن نیز این موضوع و اشكال حقوقی به روند فعالیت انجمن صنفی روزنامهنگاران را كه وزارت كار مطرح كرده است سیاسی قلمداد كردند.
*معضل انجمن با درایت هیئت مدیره قابل حل بود
وی ادامه داد:آنها همانطور كه فعالیتهایشان سیاسی است این موضوع حقوقی خیلی معمولی را نیز كه با كمی درایت اعضای هیئت مدیره قبلی قابل حل بود سیاسی جلوه دادهاند. هیئت مدیره قبلی میتوانستند انتخابات برگزار و اساسنامه را اصلاح كنند.
دژاكام افزود: ممكن بود ما به بعضی از برخوردهای سیاسی آنها انتقاد داشته باشیم ولی روند فعالیتشان غیرقانونی و غیر مشروح نبود و فعالیت میكردند و همانطور كه ما سالهای گذشته نیز عضو این انجمن بودیم و به بعضی از كارهای آنها انتقاد داشتیم باز هم عضو آن بودیم و به بعضی از فعالیتهای آن انتقاد میكردیم و انجمن نیز فعالیت خود را میكرد و رسمی و معتبر بود.
این روزنامهنگار خاطرنشان كرد: اتفاقی كه در حال حاضر برای انجمن افتاده است اشكالی حقوقی است و هیچربطی به مسائل سیاسی ندارد.
* برگزاری كنفرانس مطبوعاتی دستوپا زدن مسئولان سیاسی انجمن است
وی معتقد است: هماكنون اعضای مسئول انجمن از روز شنبه به بعد فقط میخواهند دستوپازدنهای سیاسیشان را انجام بدهند در حالی كه در مصاحبهای كه خبرگزاری فارس با مدیركل سازمانهای كارگری و كارفرمایی كرده دقیقاً نقاط را خیلی شفاف و كامل مشخص كردهاند و دوستانی كه الآن از انجمن صنفی سابق و منحل شده میخواهند كنفرانس مطبوعاتی بگذارند باید جواب این مسائل حقوقی را بدهند.
دژاكام اضافه كرد: بالاخره قشر روزنامهنگار قشر فرهیختهای است و در حال حاضر دقیقاً میتواند فرق بین دستوپا زدنهای سیاسی مسئولان انجمن با تقلبهای حقوقیشان را تشخیص دهد.
وی با تأكید بر اینكه نظر وزارت كار در خصوص انجمن كاملاً مشخص و روشن است گفت: اگر فرض كنیم كه اشكالاتی كه آقای فیاضی و روزنامه جمهوری در اولین دوره شكلگیری انجمن صنفی به آن گرفتهاند غلط باشد اما اشكال حقوقی جدیدی كه مربوط به دو سه سال گذشته است را دیگر كسی نمیتواند انكار كند.
*منحل بودن انجمن صنفی روزنامهنگاران محرز است
وی با اشاره به این نكته مهم كه خود انجمن دیوان عدالت اداری را محل داوری تشخیص داده است گفت: انجمن طی نامهای به دیوان عدالت اداری نظر دیوان را برای انجمن صنفی روزنامهنگاران از لحاظ حقوقی مشروع دانسته است؛ وقتی انجمن صنفی به دیوان نامه مینویسد و به اشكال حقوقی كه وزارت كار به این انجمن وارد دانسته اشكال میگیرد پس نتیجه میگیریم كه دیوان عدالت اداری را مرجع حقوقی معتبری برای این موضوع میداند.
این روزنامهنگار ادامه داد: زمانی كه مرجع حقوقی معتبر یعنی دیوان عدالت اداری نظر آنها را رد میكند دقیقاً باید طبق ماده 39 اساسنامه به انحلال انجمن تن دهند زیرا طبق ماده 1 و 2 اساسنامه هم از لحاظ قوه قضاییه و هم از نظر وزارت كار دقیقاً موضوع منحل بودن انجمن صنفی محرز است.
دژاكام تأكید كرد: دلیل منحل شدن انجمن صنفی روزنامهنگاران نه بچههای حزباللهیاند، نه بچههای اصولگرایند و نه اصلاحطلب، هیچكس مقصر این قضیه نیست و تنها خودشان در این مورد مسئولند زیرا بیتدبیر عمل كردند.
* موضوع انحلال انجمن اصلاً سیاسی نیست
وی ادامه داد: در دوره اخیر خود من و دوستان دیگر جزء نامزدهای هیئت مدیره بودیم اما در آخرین لحظات وقتی فهمیدیم این اشكال حقوقی وجود دارد طی نامهای به اعضای هیئت مدیره از آنها خواستیم كه این اشكال حقوقی را برطرف كنند؛ در این صورت انتخابات برگزار میشد و دوباره دوستان رأی میآوردند زیرا ما مشكلی با رأیآوردن این گروه و آن گروه نداشتیم و تنها خواستار حل این مشكل حقوقی انجمن صنفی بودیم كه متأسفانه حل نشد.
دژاكام بار دیگر تأكید كرد: بنابراین این موضوع اصلاً سیاسی نیست و به گروهگرایی، قبیلهگرایی، حزب اصولگرا ، حزب اصلاحطلب و غیره برنمیگردد. موضوع بسیار ساده و اشكال حقوقی كه به راحتی نیز قابل حل بوده است اما این اشكال حقوقی علیرغم اصرارها، نامهنگاریها و اعتراضهای مكتوب ما در مطبوعات و خبرگزاریها برطرف نشده است و دوستان خود این موضوع را به یك مركز داوری قضایی كه معتبر میشناختند ارجاع دادند كه آنها نیز نظر آنها را رد كردند.
* از اسفند سال گذشته عملاً انجمن صنفی منحل شده بود
این روزنامهنگار ادامه داد: بنابراین هیچ دلیلی از دوستان پذیرفته نیست كه این كار را سیاسی قلمداد كنند كما اینكه این اتفاق در اسفند سال گذشته افتاده و دیوان عدالت اداری پاسخ نامه انجمن را داده است و از اسفند به بعد عملاً دیگر انجمن صنفی منحل است یعنی این موضوع اتفاقی نیست كه در این دو سه روزه اخیر افتاده باشد و با اعلام رأی دیوان عدالت اداری به نامه انجمن صنفی عملاً انجمن صنفی دیگر منحل تلقی میشود نه اینكه مرجعی بیاید و آن را منحل اعلام كند بلكه عملاً خودش منحل شده است.
*تقاضای تشكیل انجمن صنفی جدید
وی در پایان گفت: هماكنون دوستان از گروههای مختلف میتوانند در وزارت كار تقاضای تشكیل انجمن صنفی جدید را بدهند زیرا در حال حاضر دیگر ما روزنامهنگاران انجمن صنفی نداریم و بالاخره وقتی انجمن صنفی جدید تشكیل شود روزنامهنگاران میتوانند در آن عضو شوند و باز هم كسانی را كه مدنظرشان است طی یك روند دموكراتیك انتخاب كنند و به هركس با هر سلیقهای كه دوست دارند در انتخاباتی قانونی رأی بدهند ما هم اگر كسانی كه انتخاب میشوند از طیف مورد علاقه ما نباشند نیز مشروعیتشان را به رسمیت میشناسیم همچنین انجمن را به رسمیت شناخته و فعالیتمان را در آن ادامه میدهیم.